Evenimente

 

Haideți la bibliotecă să facem mărțișoare împreună!

Anul acesta ne întâlnim într-o sărbătoare comună cu vecinii noștri de la comunitatea bulgară din Eindhoven. Martenitsa și Mărțișor sunt sărbători similare care au loc în mod tradițional pe 1 martie și sunt observate în mai multe țări din Europa de Est. Aceste obiceiuri implică schimbul de fire roșii și albe, brățări sau decorațiuni care simbolizează sosirea primăverii. În ciuda micilor lor diferențe, aceste tradiții împărtășesc temele comune ale reînnoirii, speranței și anticipării zilelor mai calde ce vor veni. Sărbătorirea acestor tradiții împreună în Eindhoven încearcă să evidențieze asemănările culturale și o moștenire comună. Atelierele vor fi coordonate de artizani români și bulgari (Alina Bogdan Allen și Gloria Angelova).

 

Gloria Angelova este un web designer și grafician profesionist. Cu o pasiune pentru creativitate și artă, ea creează modele pentru clienții ei, dar se bucură și de frumusețea acului, broderiei și țesutului în tradiția bulgară. Dragostea ei pentru artizanat o inspiră să creeze THREAD in RED, unde împărtășește proiecte inspiraționale, combinând tehnicile clasice cu designul contemporan.

 

Alina Allen s-a îndrăgostit de creioane colorate, hârtie și ață din primul moment în care i-au fost prezentate, la grădiniță. A terminat Facultatea de Arte în Timișoara (cu specializarea arte textile și pedagogie). A predat desenul elevilor de gimnaziu pentru o perioadă în România și în prezent locuiește și creează în Olanda, fiind full-time antrenată în proiecte, expoziții, etc. pentru firma proprie Haartes.

Workshopul MĂRȚIȘOARE în CULOARE își propune să pună în valoare și să păstreze mai departe arta de a face mărțișoare. Se adresează copiilor și nu numai. Părinții pot de asemenea să se alăture și să participe la workshopuri. Vom frământa, picta și croșeta mărțișoare vesele, colorate, tradiționale și artistice cu pasta de modelaj, culori acrilice și lână. Aceste activități practice oferă o șansă micilor meșteșugari (și mari) să guste dintr-o experiență culturală care se păstrează de mai bine de 8.ooo de ani, să se familiarizeze cu tradițiile românești de primăvară, să se exprime liber prin intermediul diferitelor materiale creative și să ofere celor dragi o bucățică din sufletul lor creativ. Vom lăsa puritatea și frumusețea sufletească să se oglindească în micile noastre creații pentru a umple inimile celor dragi cu bucurie și iz de primăvară. Va așteptăm cu bucurie și multe markere colorate!

Târg de Primăvară

 

Școala românească din Eindhoven vă invită la un Târg de Primăvară. Pe 10 Martie ne vom întâlni la Biblioteca Publică din Eindhoven pentru a celebra feminitatea și primăvara. Cu ajutorul cărților ne putem lăsa purtați în lumea poeziei și a poveștilor. Cu ajutorul științei ne putem întâlni în jurul cunoașterii și al inovației. Iar cu ajutorul lucrului manual ne putem întâlni în jurul creativității și artei.

Ce le-ar aduce un pic de bucurie bunicilor și mamelor noastre aflate la mii de kilometri distanță? În această primăvară ne-am gândit să le facem o surpriză și să le aducem împreună cu copiii pe calea tehnologiei și a cărților. În coordonarea Lucreției le vom citi câte un pic mamelor și bunicilor noastre care se vor putea bucura de lectura cu voce tare a nepoților și copiilor.

În partea a doua, evenimentul va aduce împreună o serie de antreprenoare românce care locuiesc și crează în Olanda. Doamnele îsi vor expune la târg creațiile lor din domenii variate cum ar fi arta cu licheni nordici, arta plastică, arta culinară, sau știința gerontologiei. De la ora 15:00 vor oferi și o serie de ateliere la care este invitată toată lumea: Ramona ne invită sa îmbinăm vegetația și imaginația folosind “mușchi de ren” sau licheni nordici. Alina ne invită să ne lăsăm frumusețea sufletească să se oglindească în decorarea unor felicitari înflorite pe care le putem oferi mamelor, soțiilor sau fetelor noastre. Ionelia și Oana ne invită să descoperim arta culinară și să decorăm cu fantezie și curaj fursecuri în formă de flori. Iar Cristina ne va prezenta lucruri interesante despre Ana Aslan, medic și specialist în gerontologie, și produsele Gerovital.

Haideți la târg! Toată lumea e binevenită!

 

Pe  data de  29 octombrie 2023 Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca publică din Eindhoven la Serbarea Toamnei. La acest eveniment vom îmbina tradiția cu modernitatea, sau parafrazând o zicală românească „Toamna se numără bobocii... și roboții”.

În prima parte, Prof. Înv. Primar Lucreția Manolache va susține o activitate de lectură împreună cu copiii. Cei mici vor citi alături de părinți poezii din cartea “Șosete colorate de purtat tot timpul” a autorului Ion Andrei Puican. În atmosfera de toamnă, încălțați cu șosete haioase colorate vesel și înconjurați de perne, participanții vor putea bea o cană de ceai cald și vor degusta produse pregătite de părinți din legumele și fructele toamnei: gem, dulceață, zacuscă, plăcinte, prăjituri, etc.

În partea a doua, vom avea două activități. Pe de o parte copiii vor participa la un atelier interactiv de robotică coordonat de doamnele Claudia Mărginean și Andreea Lazăr. Povestindu-le despre programatori români de excepție și aducând o serie de roboței simpatici, cele două mămici experte îi vor învăța pe copii bazele programării roboților și le vor da un exemplu viu al rolului pe care il pot juca în societatea de mâine.

Între timp, părinții sunt invitați la o dezbatere. Dr. Niculescu-Dincă îl va avea invitat pe Constantin „Noro” Ferșeta, antreprenor, vice-președinte al Asociatei StartEvo și fondatorul platformei educaționale Kidibot.ro. Plecând de la exemple cu cei doi copii ai săi, Noro ne va povesti cum încearcă prin activitățile sale să îi inspire pe copii să fie interesați de știință, să nu se dea bătuți în drumul cunoașterii și să facă fapte bune pe parcurs. Dialogul va deschide oportunitatea unei discuții ulterioare cu părinții despre cum ne putem ajuta copiii să rămână curioși.

 

Saturday, 8th of July 2023, 13:00

Blaarthemseweg 90, Veldhoven

 

 

Program:

Mic Spectacol al Copiilor de la Școala Românească din Eindhoven

(Small show of the children of the Romanian School in Eindhoven)

 

Mini Festival de Știință

(mini Science Festival)

 

Atelier de Broderie

(Embroidery workshop)

 

Folk concert

Maria de Bruijn-Popescu

 

 

Ca în fiecare an, fiecare aduce jocuri de vară, palete de badminton, mingi de fotbal sau volei, etc.

(Like every year, everyone brings summer games, badminton rackets, footballs or volleyballs, etc.)

 

Scaunele pliante, păturile de picnic, corturile de soare vor fi apreciate!

(Folding chairs, picnic blankets, sun tents will be appreciated!)

 

Și tot ca în fiecare an, toată lumea e invitată să aducă ceva bun de mâncare

și fiecare votăm Bucătarul Verii!

(And just like every year, everyone is invited to bring something good to eat and we each vote the Chef of the Summer!)

 

La sfârșit, după cum ni s-a dus vorba, rămâne curățenie pentru că fiecare dăm o mână de ajutor.

(At the end it remains clean because we each lend a helping hand.)

 

Vă așteptăm cu drag!

You're welcome!

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

Pe 3 iunie, ora 14:00, Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca Publică din Eindhoven pe un „pod spre copilărie”. În primul rând, vom face un pod peste Europa într-o întâlnire cu scriitoarea Lavinia Braniște, cunoscută pentru cărțile sale pentru copii, precum Anatol și Gregor la aeroport, Melcușorul, sau seria cu Rostogol.

Dacă vorbim de poduri, cursul „Oameni de știință români și disciplinele lor” va susține o sesiune specială despre inginerul român Anghel Saligny și podul de la Cernavodă, cel mai lung din Europa la vremea respectivă. Vom aduce la Bibliotecă o imprimantă 3D la care copiii vor vedea cum se construiește un nit, tehnica folosită de Saligny în construcția podului.

În final, doamna Lucreția le pregătește o surpriza copiilor, care vor merge într-o aventură prin Bibliotecă și vor construi poduri din hârtie.

 

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

 

Ziua Națională a României 2022 

Școala Românească Eindhoven vă invită la Serbarea Primăverii!

Ne întâlnim duminică 5 Martie 2023 între orele 14:00-16:00 la Biblioteca Publică Eindhoven (Emmasingel 22).

Vom sărbători și anul acesta Mărțișorul împreună cu doamna învățătoare Lucreția.

Totodată vom face un 'salt în curiozitate' printr-un atelier de știință împreună cu fizicianul Cristian Presură.

După aceea, îi invităm pe părinți la o masă rotundă pe tema promovării științei în educația preșcolară și primară. Masa rotundă va fi moderată de Vlad Niculescu-Dincă în calitate de coordonator al cursului despre oameni de știință români.

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

We are happy to participate with the Romanian School at the National Reading Days at the Eindhoven Library! Looking forward to the end on Saturday 28 January 2023!

Vă așteptăm la Biblioteca!