Evenimente

 

    Vă invităm cu drag la Școala Românească din Eindhoven să serbăm împreună 

Ziua Națională a României!

    Sâmbătă pe 2 decembrie de la ora 11:00 la 14:00 ne întâlnim cu mic cu mare la sediul școlii din Mimosaplein 1.

 

  1. Începem cu o oră specială a cursului despre “Oameni de știință români și disciplinele lor”. Vom povesti despre aventurile captivante ale biologului și exploratorului român Emil Racoviță. Iar apoi, precum Racoviță, ne vom uita la microscop pentru a descoperi micro-lumea nevăzută. Copii, aduceți-vă obiectele voastre unice și tot ce vreți voi sa vedem la microscop! 

  2. Apoi vom face un atelier culinar practic: “Micii bucătari”. Vom pregăti celebrul salam de biscuiți în fiecare din variantele voastre preferate (clasic, cu cacao, ciocolată albă/ neagră, mascarpone sau de post) ajutați de părinți.

  3. Pe parcursul întregului eveniment putem admira o expoziție cu creațiile copiilor pentru concursul de 1 Decembrie, iar la serbare vom acorda premii copiilor

  4. Apoi sunteti invitați cu toții să participați împreună cu copiii la un program artistic pe ritmurile unor cântece românești și a unui dans contagios. 

  5. În final invităm toți participanții să aducă și să împărtășească bucatele preferate. Rețetele tradiționale românești sunt la ele acasă dar la fel de binevenite sunt și inovațiile. Haideți să facem împreună o masă plină de voie bună!

            

Vă așteptăm așadar să facem din această zi o experiență memorabilă pentru toți participanții!

Veniți cu noi pe 9 decembrie la Muziekgebouw Eindhoven. Ne găsiți la etajul 1

 

Pe  data de  29 octombrie 2023 Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca publică din Eindhoven la Serbarea Toamnei. La acest eveniment vom îmbina tradiția cu modernitatea, sau parafrazând o zicală românească „Toamna se numără bobocii... și roboții”.

În prima parte, Prof. Înv. Primar Lucreția Manolache va susține o activitate de lectură împreună cu copiii. Cei mici vor citi alături de părinți poezii din cartea “Șosete colorate de purtat tot timpul” a autorului Ion Andrei Puican. În atmosfera de toamnă, încălțați cu șosete haioase colorate vesel și înconjurați de perne, participanții vor putea bea o cană de ceai cald și vor degusta produse pregătite de părinți din legumele și fructele toamnei: gem, dulceață, zacuscă, plăcinte, prăjituri, etc.

În partea a doua, vom avea două activități. Pe de o parte copiii vor participa la un atelier interactiv de robotică coordonat de doamnele Claudia Mărginean și Andreea Lazăr. Povestindu-le despre programatori români de excepție și aducând o serie de roboței simpatici, cele două mămici experte îi vor învăța pe copii bazele programării roboților și le vor da un exemplu viu al rolului pe care il pot juca în societatea de mâine.

Între timp, părinții sunt invitați la o dezbatere. Dr. Niculescu-Dincă îl va avea invitat pe Constantin „Noro” Ferșeta, antreprenor, vice-președinte al Asociatei StartEvo și fondatorul platformei educaționale Kidibot.ro. Plecând de la exemple cu cei doi copii ai săi, Noro ne va povesti cum încearcă prin activitățile sale să îi inspire pe copii să fie interesați de știință, să nu se dea bătuți în drumul cunoașterii și să facă fapte bune pe parcurs. Dialogul va deschide oportunitatea unei discuții ulterioare cu părinții despre cum ne putem ajuta copiii să rămână curioși.

 

Saturday, 8th of July 2023, 13:00

Blaarthemseweg 90, Veldhoven

 

 

Program:

Mic Spectacol al Copiilor de la Școala Românească din Eindhoven

(Small show of the children of the Romanian School in Eindhoven)

 

Mini Festival de Știință

(mini Science Festival)

 

Atelier de Broderie

(Embroidery workshop)

 

Folk concert

Maria de Bruijn-Popescu

 

 

Ca în fiecare an, fiecare aduce jocuri de vară, palete de badminton, mingi de fotbal sau volei, etc.

(Like every year, everyone brings summer games, badminton rackets, footballs or volleyballs, etc.)

 

Scaunele pliante, păturile de picnic, corturile de soare vor fi apreciate!

(Folding chairs, picnic blankets, sun tents will be appreciated!)

 

Și tot ca în fiecare an, toată lumea e invitată să aducă ceva bun de mâncare

și fiecare votăm Bucătarul Verii!

(And just like every year, everyone is invited to bring something good to eat and we each vote the Chef of the Summer!)

 

La sfârșit, după cum ni s-a dus vorba, rămâne curățenie pentru că fiecare dăm o mână de ajutor.

(At the end it remains clean because we each lend a helping hand.)

 

Vă așteptăm cu drag!

You're welcome!

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

Pe 3 iunie, ora 14:00, Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca Publică din Eindhoven pe un „pod spre copilărie”. În primul rând, vom face un pod peste Europa într-o întâlnire cu scriitoarea Lavinia Braniște, cunoscută pentru cărțile sale pentru copii, precum Anatol și Gregor la aeroport, Melcușorul, sau seria cu Rostogol.

Dacă vorbim de poduri, cursul „Oameni de știință români și disciplinele lor” va susține o sesiune specială despre inginerul român Anghel Saligny și podul de la Cernavodă, cel mai lung din Europa la vremea respectivă. Vom aduce la Bibliotecă o imprimantă 3D la care copiii vor vedea cum se construiește un nit, tehnica folosită de Saligny în construcția podului.

În final, doamna Lucreția le pregătește o surpriza copiilor, care vor merge într-o aventură prin Bibliotecă și vor construi poduri din hârtie.

 

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

 

Ziua Națională a României 2022 

Școala Românească Eindhoven vă invită la Serbarea Primăverii!

Ne întâlnim duminică 5 Martie 2023 între orele 14:00-16:00 la Biblioteca Publică Eindhoven (Emmasingel 22).

Vom sărbători și anul acesta Mărțișorul împreună cu doamna învățătoare Lucreția.

Totodată vom face un 'salt în curiozitate' printr-un atelier de știință împreună cu fizicianul Cristian Presură.

După aceea, îi invităm pe părinți la o masă rotundă pe tema promovării științei în educația preșcolară și primară. Masa rotundă va fi moderată de Vlad Niculescu-Dincă în calitate de coordonator al cursului despre oameni de știință români.

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

We are happy to participate with the Romanian School at the National Reading Days at the Eindhoven Library! Looking forward to the end on Saturday 28 January 2023!

Vă așteptăm la Biblioteca!