Evenimente

(For English see below)

 

 

Ediția XV a evenimentului anual de vară al comunității românești din Eindhoven va fi una specială!

Ziua Românească va beneficia de un program bogat oferit de români din toată Olanda și oaspeții lor:

 

  1. Festivalul de Știință pentru copii STREAM, coordonat de dr. Vlad Niculescu-Dincă și organizat de un grup de cercetători, ingineri și studenți români și oaspeții lor

  2. Spectacolul copiilor Școlii Românești din Eindhoven, coordonat de doamna învățătoare Lucreția Manolache
  3. Târg de Vară cu produse culinare, de artă tradițională românească și arte plastice pregătit de un grup inimos de românce creative
  4. Concert Folk din repertoriul românesc și internațional susținut de Tony Nyerjak și Iulian Ambrosie.
  5. Lansare de Carte: Alexandru Stermin. Cum am devenit vrajitor. Din carnetul unui explorator. Humanitas
  6. Atelier de povești și citit împreună cu Simona Popa de la Biblioteca „Cărți pentru Matei”
  7. Atelier de broderie organizat cu ocazia Zilei Iei de Monica Brînză și doamnele de la clubul Șezătoarea. De altfel toți participanții la eveniment sunt invitați să poarte o bluză tradițională.
  8. Concursul Bucătarul Verii. Toți participanții la eveniment sunt invitați să aducă un fel de mâncare iar cele mai votate vor fi premiate. Premiile vor fi oferite de  Gerovital Olanda.
  9. Lansare de carte: Reziliență. Bogdan Hrib. Tritonic
  10. Panel de seară: "Provocările cărții în diaspora". Scriitori, editori, librari în dialog cu cititorii.
  11. Picnic și jocuri de vară: fotbal, badminton, volei, etc.

 

Evenimentul are astfel activități pentru toate vârstele și va fi deschis tuturor oaspeților olandezi și internaționali. Sperăm să devină în acest fel un pod între culturi și generații, o șansă frumoasă de a cunoaște comunitatea românească, și o ocazie de împrieteniri și reîntâlniri.

 

Are you looking for a chill afternoon with music, food, workshops, a creative market or summer games? On 23 June 2024, at Blaarthemseweg 90 Veldhoven, there is something for all generations and communities at the XV edition of the annual summer event of the Romanian community in Eindhoven! The event is open to everyone and will benefit from a rich program including: a Mini Science Festival for children with fun workshops and experiments, a guitar concert with songs from the international and Romanian repertoire, a Summer Market organized by a group of enthusiastic Romanian Creative Women, a Book Market (EN, NL, RO) with two book launches, a cooking contest (everyone is invited to bring a dish), an embroidery workshop, picnic, summer games and generally a chill atmosphere. For the whole program see the attached flyer. A detailed description of each activity reads as follows:

 

 

  1. The STREAM Science Festival for children, coordinated by dr. Vlad Niculescu-Dincă and offering workshops and fun experiments organized by a group of volunteer Romanian researchers, engineers, students and their guests. Full program here
  2. The Creative Summer Market with culinary products, traditional Romanian art and fine arts prepared by an enthusiastic group of creative Romanian women.
  3. Children show of the children of the Romanian School in Eindhoven. 
  4. Guitar concert from the Romanian and international repertoire performed by Tony Nyerjak si Iulian Ambrosie.
  5. Book Launch by biologist and explorer Alexandru Stermin: How I became a wizard. From an explorer's notebook.
  6. Storytelling and shared reading with Simona Popa from "Cărți pentru Matei" Library.

  7. Embroidery workshop organized with the occasion of IA Day, the Romanian blouse, by Monica Brînză and the ladies from Şezătoarea club.
  8. The Summer Chef contest. All participants in the event are invited to bring a dish (traditional or innovative) and the most voted ones will be awarded at the end of the event. The prizes will be offered by Gerovital Netherlands.
  9. Book launch by writer and publisher Bogdan Hrib: Resilience.
  10. Evening panel (RO): writers, publishers and librarians in dialogue with the public.
  11. Picnic and summer games: football, badminton, volleyball, etc.

 

The event has thus activities for all ages and is with free entrance. Most activities are also offered in English and Dutch and we hope it will become in this way a bridge between cultures and generations, a nice chance to get to know the Romanian community, and an opportunity for new friendships and reunions.

 

Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită de multe comunități internaționale pe 1 iunie, după ce a fost proclamată pentru prima dată la Geneva în 1925 în timpul Conferinței Mondiale privind Bunăstarea Copilului.

Fiecare copil din Eindhoven este binevenit la acest eveniment la Biblioteca Publică organizat de Școala Românească din Eindhoven în colaborare cu Biblioteca "Cărți pentru Matei" în data de 1 iunie 2024, la ora 14:00. Puteți sărbători această zi la Bibliotecă participând la atelierele noastre pentru a realiza baloane cu povești, pentru a desena drepturile copiilor și pentru a realiza "povești cu cărți".

Ce sunt "poveștile cu cărți"? Ei bine, se întâmplă adesea să vedem cum cărțile pentru copii și acele momente de lectură împărtășită cu cei dragi, să devină parte din viața și amintirile unei familii. În timp, aceste amintiri devin ele însele povești. Le-am numit Povești cu cărți. Vă invităm să ascultați poveștile spuse de copiii Școlii Românești din Eindhoven - povești reale, de familie, cu cărți pentru copii - și să explorați împreună ilustrațiile pe care le-au inspirat. Și cine știe? Din această interacțiune interculturală și cross-media ar putea apărea alte povești.

 

The International Children's Day is celebrated by many international communities on June 1st, since it the was first proclaimed in Geneva in 1925 during the World Conference on Child Welfare.

 

Every child in Eindhoven is welcome to this event at the Public Library organized by the Romanian School in Eindhoven on June 1st 2024, 14:00. You can celebrate this day at the Library by joining our workshops to make balloons with stories, to draw the children rights and to make “stories with books”.

 

What are “stories with books”? Well, it often happens that children books and those times of shared reading with loved ones, become part of a family’s life and memories. Over time, these memories become stories themselves. We called them Book Tales. We invite you to hear the stories told by the children of the Romanian School Eindhoven -  real, family stories with children's books - and explore together the illustrations they inspired. And who knows? From this cross-cultural and cross-media interaction other stories might emerge.

 

Frica de dragoste. Frica de sinceritate. Frica de viață. “Un paradis înghițit de iad”. O Ană care se zidește pe ea însăși între cărțile altora, în viețile altora. Între povești din care ea lipsește cu desăvârșire. Dar mai presus de toate, Ana își lipsește. Între poveștile altor oameni este bine. Un bine surd și mut la lipsa bucuriei de a trăi. Până într-o zi când ascunderea propriei taine - nespus de dureroase - sub poveștile celorlalți începe să se clatine. Iar Ana devine personajul propriei sale vieți. Mai mult, ea se simte datoare să pună capăt durerilor nepovestite ale lungului șir de femei din care vine. Ana află că poate să lase deschise porțile prin care mintea ei poate să se întoarcă să își recapete inima vie și iubitoare. Tot așa cum Ramona Păunescu, autoarea cărții din mâinile noastre, se lasă în voia unui nou destin: cel de scriitoare. Care ne seduce complet, și ne poartă cu ea acolo unde îi este voia.

 

Mihaela Miroiu

Ana, personajul central, este o femeie tânără care se luptă să supraviețuiască și să gestioneze trauma, retrăgându-se în lumea cărților. Își ascunde vulnerabilitatea, se protejează de oameni, își construiește o lume în care are control și este ordine.

E o lume în care ea este prea puțin o femeie întreagă, dar este lumea în care poate să existe. 

 

Treptat ea devine, traversează podul și o recuperează pe Ana tânără, o ia în brațe și îi spune câtă putere are nu doar ca să supraviețuiască, ci să trăiască.

 

Pe când citeam, m-am surprins la un moment dat că am închis tableta și am zis cu voce tare: măi fată dragă, câtă suferință poate să încapă într-un suflet de om?

 

Este un roman bine scris, în care vindecarea se face și prin reîntregirea legăturilor cu femeile din propria familie pentru a se putea lepăda de tăcerea proprie și cea transgenerațională.

 

Oana Băluță

Târg de Primăvară

 

Școala românească din Eindhoven vă invită la un Târg de Primăvară. Pe 10 Martie ne vom întâlni la Biblioteca Publică din Eindhoven pentru a celebra feminitatea și primăvara. Cu ajutorul cărților ne putem lăsa purtați în lumea poeziei și a poveștilor. Cu ajutorul științei ne putem întâlni în jurul cunoașterii și al inovației. Iar cu ajutorul lucrului manual ne putem întâlni în jurul creativității și artei.

Ce le-ar aduce un pic de bucurie bunicilor și mamelor noastre aflate la mii de kilometri distanță? În această primăvară ne-am gândit să le facem o surpriză și să le aducem împreună cu copiii pe calea tehnologiei și a cărților. În coordonarea Lucreției le vom citi câte un pic mamelor și bunicilor noastre care se vor putea bucura de lectura cu voce tare a nepoților și copiilor.

În partea a doua, evenimentul va aduce împreună o serie de antreprenoare românce care locuiesc și crează în Olanda. Doamnele îsi vor expune la târg creațiile lor din domenii variate cum ar fi arta cu licheni nordici, arta plastică, arta culinară, sau știința gerontologiei. De la ora 15:00 vor oferi și o serie de ateliere la care este invitată toată lumea: Ramona ne invită sa îmbinăm vegetația și imaginația folosind “mușchi de ren” sau licheni nordici. Alina ne invită să ne lăsăm frumusețea sufletească să se oglindească în decorarea unor felicitari înflorite pe care le putem oferi mamelor, soțiilor sau fetelor noastre. Ionelia și Oana ne invită să descoperim arta culinară și să decorăm cu fantezie și curaj fursecuri în formă de flori. Iar Cristina ne va prezenta lucruri interesante despre Ana Aslan, medic și specialist în gerontologie, și produsele Gerovital.

Haideți la târg! Toată lumea e binevenită!

 

Pe  data de  29 octombrie 2023 Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca publică din Eindhoven la Serbarea Toamnei. La acest eveniment vom îmbina tradiția cu modernitatea, sau parafrazând o zicală românească „Toamna se numără bobocii... și roboții”.

În prima parte, Prof. Înv. Primar Lucreția Manolache va susține o activitate de lectură împreună cu copiii. Cei mici vor citi alături de părinți poezii din cartea “Șosete colorate de purtat tot timpul” a autorului Ion Andrei Puican. În atmosfera de toamnă, încălțați cu șosete haioase colorate vesel și înconjurați de perne, participanții vor putea bea o cană de ceai cald și vor degusta produse pregătite de părinți din legumele și fructele toamnei: gem, dulceață, zacuscă, plăcinte, prăjituri, etc.

În partea a doua, vom avea două activități. Pe de o parte copiii vor participa la un atelier interactiv de robotică coordonat de doamnele Claudia Mărginean și Andreea Lazăr. Povestindu-le despre programatori români de excepție și aducând o serie de roboței simpatici, cele două mămici experte îi vor învăța pe copii bazele programării roboților și le vor da un exemplu viu al rolului pe care il pot juca în societatea de mâine.

Între timp, părinții sunt invitați la o dezbatere. Dr. Niculescu-Dincă îl va avea invitat pe Constantin „Noro” Ferșeta, antreprenor, vice-președinte al Asociatei StartEvo și fondatorul platformei educaționale Kidibot.ro. Plecând de la exemple cu cei doi copii ai săi, Noro ne va povesti cum încearcă prin activitățile sale să îi inspire pe copii să fie interesați de știință, să nu se dea bătuți în drumul cunoașterii și să facă fapte bune pe parcurs. Dialogul va deschide oportunitatea unei discuții ulterioare cu părinții despre cum ne putem ajuta copiii să rămână curioși.

 

Saturday, 8th of July 2023, 13:00

Blaarthemseweg 90, Veldhoven

 

 

Program:

Mic Spectacol al Copiilor de la Școala Românească din Eindhoven

(Small show of the children of the Romanian School in Eindhoven)

 

Mini Festival de Știință

(mini Science Festival)

 

Atelier de Broderie

(Embroidery workshop)

 

Folk concert

Maria de Bruijn-Popescu

 

 

Ca în fiecare an, fiecare aduce jocuri de vară, palete de badminton, mingi de fotbal sau volei, etc.

(Like every year, everyone brings summer games, badminton rackets, footballs or volleyballs, etc.)

 

Scaunele pliante, păturile de picnic, corturile de soare vor fi apreciate!

(Folding chairs, picnic blankets, sun tents will be appreciated!)

 

Și tot ca în fiecare an, toată lumea e invitată să aducă ceva bun de mâncare

și fiecare votăm Bucătarul Verii!

(And just like every year, everyone is invited to bring something good to eat and we each vote the Chef of the Summer!)

 

La sfârșit, după cum ni s-a dus vorba, rămâne curățenie pentru că fiecare dăm o mână de ajutor.

(At the end it remains clean because we each lend a helping hand.)

 

Vă așteptăm cu drag!

You're welcome!

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

 

Pe 3 iunie, ora 14:00, Școala Românească din Eindhoven vă invită la Biblioteca Publică din Eindhoven pe un „pod spre copilărie”. În primul rând, vom face un pod peste Europa într-o întâlnire cu scriitoarea Lavinia Braniște, cunoscută pentru cărțile sale pentru copii, precum Anatol și Gregor la aeroport, Melcușorul, sau seria cu Rostogol.

Dacă vorbim de poduri, cursul „Oameni de știință români și disciplinele lor” va susține o sesiune specială despre inginerul român Anghel Saligny și podul de la Cernavodă, cel mai lung din Europa la vremea respectivă. Vom aduce la Bibliotecă o imprimantă 3D la care copiii vor vedea cum se construiește un nit, tehnica folosită de Saligny în construcția podului.

În final, doamna Lucreția le pregătește o surpriza copiilor, care vor merge într-o aventură prin Bibliotecă și vor construi poduri din hârtie.

 

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

 

Ziua Națională a României 2022 

Școala Românească Eindhoven vă invită la Serbarea Primăverii!

Ne întâlnim duminică 5 Martie 2023 între orele 14:00-16:00 la Biblioteca Publică Eindhoven (Emmasingel 22).

Vom sărbători și anul acesta Mărțișorul împreună cu doamna învățătoare Lucreția.

Totodată vom face un 'salt în curiozitate' printr-un atelier de știință împreună cu fizicianul Cristian Presură.

După aceea, îi invităm pe părinți la o masă rotundă pe tema promovării științei în educația preșcolară și primară. Masa rotundă va fi moderată de Vlad Niculescu-Dincă în calitate de coordonator al cursului despre oameni de știință români.

Vă așteptăm cu drag la un ceai, suc sau cafea.

We are happy to participate with the Romanian School at the National Reading Days at the Eindhoven Library! Looking forward to the end on Saturday 28 January 2023!

Vă așteptăm la Biblioteca!