Despre noi

Școala românească din Eindhoven este o școală de weekend susținută de un grup de părinți și profesori locuind în zona Eindhoven, Olanda. Școala se adresează în principal copiilor români care locuiesc in Olanda, oferindu-le posibilitatea de a păstra contactul cu limba și cultura românească prin intermediul activităților susținute. În măsura posibilităților, școala oferă activități și altor copii, care au astfel posibilitatea să afle mai multe despre cultura românească.

Cursul de limba română oferă copiilor posibilitatea de a învăța bazele limbii române intr-un mod plăcut dar și instructiv. In cadrul cursului, copiii lucrează diferenţiat pe grupe de vârstă. Copiii lucrează din manuale româneşti oferite prin bunăvoinţa Departamentului pentru românii de pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe al României.

La fel de importantă pentru păstrarea identității culturale este cunoașterea tradițiilor românești, posibilitate oferită în cadrul orelor de atelier. Vopsirea ouălor roșii, pictura pe sticlă, confecționarea stelei de Crăciun pentru mersul la colindat, confecționarea de mărtișoare sau olăritul sunt activități artistice - desfășurate fiecare în preajma unor evenimente importante ale anului (Paști, Sf. Ilie, Crăciun, 1 Martie, etc.) prin care copiii capătă o cunoaștere concretă a tradițiilor românești și a semnificațiilor lor. În același timp, orele de atelier le oferă posibilitatea de a experimenta cu diferite materiale (vopsea, ceară, sticlă, lut) și tehnici tradiționale, antrenându-și deopotrivă îndemânarea și creativitatea și nu în ultimul rând având posibilitatea de a vorbi românește și de a găsi în lucrul cu ceilalți copii inspirație și prietenie.


Over ons

De roemeense school in Eindhoven werd opgericht als weekendschool door een groep ouders uit de omgeving van Eindhoven. Zij richt zich op roemeense kinderen die in Nederland opgroeien, zodat ze in contact blijven met de roemeense taal en cultuur.

De lessen concentreren zich op kennis van de roemeense taal, geschiedenis, cultuur en beschaving en op het bewaren van de roemeense culturele identiteit in de context van de pluriforme nederlandse samenleving. Tijdens het schooljaar komen, naast de geschiedenis van Roemenië, onderwerpen als culturele vorming, etnografie en roemeense beschaving aan bod.About us

The Romanian school in Eindhoven is a weekend school project, sustained by a group of parents and teachers from the area of Eindhoven, The Netherlands. It is addressed to Romanian children who grow up in the Netherlands, so they can remain in contact with the Romanian language and culture. Depending on the possibilities, the school is open to other children too, who can learn in this way more about the Romanian culture.

The lessons of Romanian language offer the children the possibility to learn the basics of grammar and vocabulary in a pleasant but instructive way. The children work in age groups. They use books offered by the Romanian Ministry of Foreign Affairs through the Department for Romanians abroad.