Galerie Foto/VideoComunitatea românească din Eindhoven și prietenii la picnic 2018


Excursie tematică

Azi am fost din nou în excursie. De data asta ne-am întors în timp și am pornit în căutarea unor vechi comori. Împreună cu dna Sorinela, ne-am întâlnit - copii și părinți - la Prehistorish dorp și am plecat în aventură. Când ne era lumea mai dragă ne-au atacat vikingii. Din fericire au fost cumsecade. Doar au râs de noi un pic. Chiar ne-au invitat și pe noi să jefuim împreună cu ei un sat. Am refuzat politicos și ne-am văzut de lecție în continuare. Fiecare copil și părinte au avut de făcut o temă și s-au pregătit căutând prin muzeu tot felul de comori și lucruri vechi, observând asemănări și deosebiri cu satul tradițional românesc și în final încheind cu voie bună la hanul din centrul satului unde sătenii reușiseră să îi alunge pe tâlhari.


Serbarea Primăverii - Eindhoven 2018


Ziua Națională a României - 2017

Sâmbăta 2 decembrie a fost sărbătoare la școala românească din Eindhoven. Ne-am adunat cu mic cu mare să sărbătorim Ziua Națională a României. Cu această ocazie festivă fiecare profesor a pregătit ceva deosebit: Lucreția a lucrat împreună cu copiii de la grupa mică o mulțime de lucruri frumoase în temă tricoloră iar la sfârșit au prezentat un spectacol cu două piese de teatru pentru toți copiii și părinții. Sorinela a făcut pentru copiii de la grupa mare dar și pentru părinți o oră deschisă despre monumentele primului război mondial. După o prezentare a contextului istoric ea le-a arătat copiilor o serie de monumente construite în perioada respectivă și a înlesnit o dezbatere cu copiii și părinții despre semnificația lor pentru posteritate.

Apoi, tot la grupa mare, Vlad a ținut prima oră a noului curs despre cercetători români în știință și tehnologie. Venind în continuarea misiunii de păstrare a identității culturale românești, cursul le-a propus copiilor o altfel de întâlnire cu cercetarea românească. Printr-o călătorie vestimentară și mediatică în timp, copiii l-au putut cunoaște pe Emil Racoviță și aventurile sale din Antarctica de acum 120 de ani iar apoi și-au testat cunoștiințele despre cercetătorul român printr-un quiz interactiv online. În ultima parte a orei copiii și-au împlinit curiozitatea de a cerceta la microscop precum Emil Racoviță o mulțime de obiecte și substanțe pe care și le-au adus de acasă. Comunitatea românească din Eindhoven vă spune La Mulți Ani, România!


Picnic românesc - 2017


Ziua Iei 2017

În colaborare cu Fundația RomPro, comunitatea românească din Eindhoven a sărbătorit și anul acesta Ziua Internațională Iei. Copii ai Școlii Românești din Eindhoven împreună cu părinți și prieteni au mers într-un parcurs prin centrul orașului Eindhoven. Din loc în loc au organizat un flashmob și s-au prins într-o horă românească. Olandezi, englezi și români s-au prins în horă iar trecătorii au privit curioși la eveniment. Seara s-a încheiat cu o agapă unde participanții au schimbat impresii, au discutat despre istoria iei, despre cum este privită ea în contextul modern și nu în ultimul rând despre identitate culturală și tradiție în modernitate.


Ziua Națională a României - 2016

Sâmbată 3 Decembrie 2016 ne-am întâlnit cu bucurie și emoție să sărbătorim împreună cu copiii Ziua Națională a României. Cei mici au ținut un mic spectacol de cântecele iar cei mari, împreună cu dna Lucreția, au pus în scenă opera unor autori români. Copiii mai mari de la cursul de istorie au pregătit câteva prezentări istorice cu care i-au încântat dar și informat pe invitați. La sfârșit au primit întrebări la care au răspuns cu tâlc și seriozitate. Sărbătoarea s-a închiat cu un prânz festiv la care au participat toți membrii comunității.


Picnic românesc, Eindhoven 2016


Ziua IEI in Eindhoven

Eindhoven 24 iunie 2016.


... și totuși vine Primăvara.

Chiar dacă soarele nu a ajuns încă pe strada fiecăruia, ghioceii ne-au dat un semn clar că iarna își face bagajele iar primăvara se pregătește să vină și în Olanda. Pe data de 5 martie, copiii și părinții Școlii Românești din Eindhoven s-au adunat să o întâmpine cum se cuvine. D-na Lucreția a început cu o prezentare despre serbările primăverii iar copiii înșiși au fost cei care au citit fiecare câte un fragment din legenda Mărțișorului. Apoi au făcut câteva ateliere în care și-au terminat de confecționat „pălăriuțele de primăvară” și mărțișoarele și au dansat o horă de bun venit Primăverii. În continuare copiii au ținut un mic „târg” în care au vândut mărțișoarele la care au lucrat în săptămânile anterioare și au explicat părinților și celorlalți vizitatori despre semnificația zilei de 1 Martie. La sfârșit au mâncat cu toții mucenici făcuți de dna Lucreția și le-au cântat inimos un cântec Mamelor!


La colindat - 2015

În preajma Crăciunului, părinții și copiii de la școala românească au pornit să colinde pe la gazde, unde au fost primiți cu voie bună și căldură. Încet încet, trupa de colindători a crescut din gazdă în gazdă, mulți din cei colindați transformându-se apoi în colindători. După colind copiii au căpătat cozonac de casă, nuci, colăcei și multe alte bunătăți, de nu și le mai puteau îndesa în buzunare și trăistuțe. Mulțumim fiecărei gazde pentru ospitalitate și sperăm anul viitor să le putem onora invitația de a-i colinda din nou.

Crăciun fericit vă dorim, și un an nou, 2016, cu împliniri și bucurii!


Atelier "Ora de programare" - 2015

Sâmbătă 12 decembrie a avut loc la Școala Românească din Eindhoven un nou eveniment special. Este vorba de atelierul "Hour of code" (Ora de programare) care și-a propus să îi inițieze în bazele programării calculatoarelor pe copiii începând de la 4 ani. Atelierul a fost susținut de un grup de studenți români, membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate, cărora le mulțumim pentru implicarea și ajutorul acordat copiilor noștri. Dorim totodată să mulțumim și conducerii școlii olandeze "Regenboog" pentru sprijinul logistic adițional acordat organizării acestui eveniment. Sub formă de jocuri selectate și pregătite de studenți și folosind personaje din filme și desene animate, copiii au putut astfel deprinde într-un mod distractiv noțiunile de bază ale programării calculatoarelor.

După atelier, atât studenții, copiii cât și părinții, s-au putut bucura de o supă caldă și au putut participa la o repetiție de colinde - ne pregătim ca în fiecare an de mersul la colindat prin Eindhoven.


Serbare Ziua României - 2015

Ca în fiecare an în preajma zile de 1 decembrie ne-am întâlnit și în 2015, cu mari și mici, cei din comunitatea românească din Eindhoven, să serbăm această zi istorică. Cei prezenți au putut participa la un program variat, destinat atât părinților cât și copiilor de la grupa mare și de la grupa mică. Astfel, la cinematecă a fost proiectat un fragment dintr-un film istoric, urmat apoi de o discuție moderată de dna Sorinela Ciobîcă în care atât copiii de la grupa mare cât și părinții, fiecare la nivelul lor, au analizat și și-au exprimat părerile despre film. Între timp, cei mici au participat la un atelier de creație oferit de dna Lucreția Manolache în care au confecționat păpuși, săculeți și alte lucrușoare tradiționale românești.

Apoi ne-am reunit cu toții în sala mare pentru un moment de lectură și muzică. Copiii și-au pregătit căte un mic text la alegere sau o piesă muzicală pe care le-au interpretat în fața tuturor. Părinții în schimb au participat la un concurs de lectură din literatura românească, clasică și contemporană. Dar nu orice fel de concurs: juriul a fost format din copii, care au acordat în mod foarte riguros punctaje pentru cât de captivant, haios sau serios au interpretat.


Etnografie și atelier de încondeiere ouă - 2015

În cadrul orei de etnografie a dnei Sorinela Ciobică a avut loc un eveniment special. La invitația noastră și cu ajutorul Ambasadei României din Haga, artistele bucovinene Maria Zinici și Cristina Timu au venit la Școala Românească din Eindhoven. În cadrul atelierului copiii au putut deprinde mai bine tehnica încondeierii ouălor în tradiția bucovineană. Totodata, cele două artiste populare au oferit celor mari o demonstrație a mestesugului lor, în paralel cu o mică expoziție de ouă încondeiate. Le așteptăm cu drag și la anul. Și nu numai noi. Directorul școlii din Mimosaplein a fost încântat de frumusețea meșteșugului românesc încât și-ar dori ca atelierul să fie ținut și pentru copiii olandezi.


Serbarea Mărțișorului - 2015

La venirea primăverii copiii școlii românești au întâmpinat-o cu o mică serbare pe care au pregatit-o din vreme. La începutul evenimentului dna Sorinela Ciobică a ținut o prezentare despre rolul mărțișorului in satul tradițional românesc. Apoi doamna Lucreția Manolache a susținut o prezentare despre legenda ghiocelului după care, împreunâ cu dânsa, copiii au susținut un mic moment artistic. Au spus poezii, au cantat la chitară și, nu în ultimul rând, le-au cântat mămicilor câteva cântece pe care le-au învățat și repetat în cadrul orelor de limba română.


Serbare de sfârșit de an - 2014

În data de 20 decembrie 2014, copiii școlii românești au participat la serbarea de sfârșit de an. Doamna Sorinela Ciobică a ținut o prezentare despre rolul colindului în satul tradițional românesc. Apoi, cei mici ne-au colinat cu colindele pe care le-au repetat împreună cu dna Stella Ananie în săptămânile anterioare. Doamna Lucreția Manolache i-a ajutat pe cei mici să confecționeze decorații de Crăciun în cadrul unui atelier de lucru manual. Apoi copiii au recitat împreuna cu dânsa poeziile cu care s-au pregătit pe parcursul orelor de limba română. La sfârșit, cu totii ne-am bucurat de bunătățile aduse cu generozitate de fiecare dintre noi.


Atelier de încondeiere a ouălor de Paști - 2014

Sâmbătă 12 aprilie 2014 a avut loc la Școala Românească un atelier de inițiere în arta încondeierii ouălor de Paști. Atelierul a fost susținut de artista bucovineană Maria Zinici prin amabilitatea Ambasadei Romaniei din Haga. În cadrul atelierului copiii au fost inițiați în tehnica încondeierii ouălor în tradiția bucovineană iar cei mari au putut admira frumusetea meștesugului tradițional într-o mică expoziție de ouă încondeiate.


Târgul caritabil al copiilor - 2013

Duminică 1 decembrie 2013 a avut loc mult așteptatul târg caritabil al copiilor. În cadrul târgului au putut fi cumpărate obiectele lucrate de copii pe parcursul ultimelor ateliere din cadrul școlii românești: ornamente de Crăciun din lut, felicitări de Crăciun, icoane pictate pe sticlă. La acestea s-au adăugat jucării donate de copii iar părinții au pregătit câteva borcănele de zacuscă, prăjiturele și plăcinte. Cu entuziasm și voie bună, copiii au fost chiar amfitrionii târgului, indeplinind rolurile de vânzători, casieri sau dând explicații cu seriozitate despre tehnicile și materialele folosite. Venitul obținut a fost trimis unui așezământ pentru copii defavorizați din România. Sperăm că acest moment să le rămână copiilor în amintire, deopotrivă ca un exercițiu de punere în valoare a propriei lor munci cât și ca unul de generozitate. 


Atelier de teatru - 2013

La atelierul de teatru din cadrul școlii românești, copiii au susținut o reprezentație a piesei "Povestea unui măr bun" in cadrul picnicului românesc. Piesa este o adaptare scenografică dupa o povestire de Leon Magdan. Împreună cu Mateia și Vlad, regizor și asistent, copiii au făcut jocuri de improvizație, și-au ales personajele și s-au pregătit cu seriozitate pentru a-și sustine rolul la reprezentația din Iunie 2013.


Atelier de încondeiere a ouălor - 2013

Continuând tradiția și anul acesta, copiii s-au pregătit de Paști vopsind și încondeind ouă. Cei mici - impreună cu Mateia - au vopsit ouă in iarbă folosind tot felul de culori si sclipici. Cei mari au lucrat impreună cu Vlad după o tehnică veche, mai dificilă, cea a inchistritului ouălor cu ceară. Au învățat cum se face o chișiță sau condei, cum se golește oul, au exersat mai intai scrisul cu ceară pe hârtie și apoi au facut câteva modele pe ouă, punându-le apoi in două băi de culoare. La sfârșit, au participat la cateva concursuri pe echipe: două ștafete (una de sărit în saci si una cu oul in lingură - nu cele tocmai cu greu încondeiate ci unele din lemn:), un concurs de întrebări despre Paști si tehnica încondeierii și au căutat ouă de ciocolată prin iarbă. Obosiți dar cu coșurile pregătite și ouăle vopsite s-au dus apoi la culcare pentru a putea veni in noaptea de Inviere.


Ora de istorie despre Mihai Viteazul - 2013

În cadrul orei de istorie despre Mihai Viteazul, copiii au avut de pregătit o temă pentru acasă: să găsească un portret al lui pe care să îl aducă la școală. Acolo, împreună cu doamna Sorinela Ciobică, au discutat despre povestea lui, aflând de ce i s-a spus Viteazul și punând întrebări despre bătăliile, înfrângerile și victoriile sale, precum și despre perioada în care a trăit. Astfel, au putut înțelege mai bine reușita lui de a uni cele trei principate române, domnind peste toate trei pentru prima oară după mult timp de cand formau teritoriul regatului Daciei, de care învățaseră mai inainte. Spre sfârșit s-au amuzat discutând despre cușma lui cu pană și de ce îl găsim purtând-o în mai toate portretele. Au încheiat ora colorând stema lui Mihai Viteazul de după ce a reușit unirea.


La colindat - 2012

Ca în fiecare an, copiii au pornit împreună cu cei mari la colindat. Grupul de colindători a mers din casă in casă (ce-i drept cu mașinile), unde a fost primit cu căldură și voie bună. Dupa ce le-au făcut urările, colindătorii au primit covrigi, plăcinte, nuci și multe alte bunătăți oferite generos de fiecare gazdă.


1 Decembrie 2012

Ora de istorie de duminică, 2 decembrie, a fost o oră specială. Pe deoparte pentru că a avut ca subiect importanța zilei de 1 Decembrie ca zi națională a României. Pe de alta, pentru că au fost invitați să asiste și părinții copiilor. Ei au participat și la un concurs de întrebări istorice, organizat de dna Sorinela Ciobică, în care copiii au fost juriul. Astfel, copiii au putut învăța sau auzi despre evenimente și personalități istorice importante iar parinții au putut să își testeze cunoștințele, răspunzând la întrebările pregătite. Dar nu oricum, ci sunând în prealabil din trompetele cu care au fost înzestrați. La sfârșit, după deliberarea intensă a juriului copiilor, cei de pe primele trei locuri au primit premii surpriză: câte un borcan de zacuscă gustoasă făcută in casă.

Totodata, cu ocazia sărbătoririi zilei naționale a României, cei are au venit s-au putut bucura de un mini concert de cântece românești. Cântecele au fost interpretate nu numai de cei mari dar și de cei mici, care s-au pregătit și ei cu sârg în săptămânile anterioare. La sfârșit copiii au împărțit pâinișoare proaspete celor prezenți și apoi s-au bucurat și ei de multele bunătăți aduse de toți românii.


Orele despre civilizația dacică - 2012

Împreună cu d-na Sorinela Ciobică, copiii au aflat lucruri despre regatul dac și au colorat imagini reprezentând scene din civilizația dacică. La sfârșit, dintr-un cufăr mare, și-au ales fiecare imagini cu coifuri, brățări, statui și steaguri dacice. Într-una din ore și-au confecționat chiar ei săbii și unelte dacice, pe care apoi le-au și luat acasă.


Atelier de pictură pe sticlă - 2012

"La început a fost Cuvântul", și timp de mii de ani a fost transmis mai departe prin viu grai și prin imagini iconografice. Poate de aceea abordarea vechii tehnici a icoanei pictate pe sticlă a fost o alegere firească pentru prima temă a catehezei din cadrul școlii românești. Împreuna cu dra Carmen Dragomir, copiii au avut astfel ocazia să ia parte la experimente educative de artă plastică pe teme religioase, fiind încurajați să vorbească în limba română pe tot parcursul sesiunilor de câte 2 ore. Obiective: Stimularea interesului pentru temele religioase din perspectiva artei iconografice românești prin creație plastică acompaniată de relatarea subiectului pe înțelesul copiilor; cunoașterea materialelor necesare picturii icoanei pe sticlă, încurajarea folosirii lor deopotrivă cu cumpătare și dezinvoltură; echilibrul dintre disciplina lucrului minuțios și ludicul experimentelor cromatice; ajutorul reciproc, lucrul în echipă, stimularea interacțiunilor empatice din cadrul grupului de copii, a independenței în lucru și a încrederii în sine a fiecărui copil în parte. Atât înțelepciunea învățăturilor religioase, cât și pictura în sine pot fi o terapie sufletească și spirituală disponibilă tuturor, nu doar copiilor. Însă în mod special pentru copii poate însemna o etapă importantă în educația și dezvoltarea lor viitoare ca persoane deopotrivă sensibile și echilibrate.


Vospirea ouălor roșii 2012

Prima activitate a școlii românești. Impreună cu Vlad, Mateia și ceilalți părinți, copiii au vopsit ouăle, înroșite în prealabil cu ceapă roșie. Apoi și-au și construit și împodobit coșurile în care să le ducă acasă și să le aducă în seara de Înviere. Ca să nu rămână coșurile jumătate goale, au și cules ouă de ciocolată, "plantate" de cu seară prin iarbă.